Kniha roka PSK 2021 - hlasovanie

 

ČÍTAJ - HLASUJ - VYHRAJ

Knižnice Prešovského samosprávneho kraja a Prešovský samosprávny kraj vyhlásili už 5. ročník súťaže Kniha roka PSK. Do 28. februára 2022 ste mohli nominovať súťažné knihy späté s Prešovským samosprávnym krajom témou, osobou autora textovej alebo obrazovej časti, ktoré boli vydané v roku 2021. Nominované tituly sú rozdelené do dvoch kategórií: Krásna literatúra, literatúra pre deti a mládež a Odborná literatúra.

 


Hlasovať môžete:

  • elektronicky cez google formulár: kliknite tu
  • formou tlačených hlasovacích lístkov na pobočkách všetkých regionálnych knižníc - na stiahnutie (formát doc., formát pdf).

Hlasujúci môže udeliť jeden hlas knihe v 1. kategórii (krásna literatúra, literatúra pre deti a mládež) a jeden hlas knihe v 2. kategórii (odborná literatúra).

Hlasujúci môže udeliť jednej knihe len jeden hlas.

Počas trvania súťaže môže hlasujúci hlasovať len jedenkrát.


Hlasovanie prebieha od 15. marca 2022 do 15. apríla 2022.

 

Zoznam nominovaných titulov: 

Anotácia                   Obálka knihy
 Akos Avoláš – Marka Staviarska

- osobou autora textovej časti

Anotácia:  Malý dinosaurík si pamätá len to, ako mu mama vraví: „Do tej jaskyne nesmieš nikdy vkročiť!“ Tak tam, samozrejme, vkročil. Potom to už bolo len samé tresk! bum! plesk! Zrazu sa ocitá medzi ľuďmi. O šesťdesiatpäť miliónov rokov neskôr. A práve vtedy sa začína jeho dobrodružná cesta naprieč krajinami s novými kamarátmi chlapcom Laurentom a psom Brunom. Aby našli spôsob, ako dostať dinosauríka naspäť domov, sú odhodlaní prejsť aj celý svet.

   

Anjel bez krídel – Ján Nagajda

- osobou autora textovej časti

Anotácia: V jeho najnovšej zbierke, podobne ako i v jeho celej tvorbe, nenájdeme jedinú povrchnosť. I keď je Nagajda moderným, aktuálnym a v tomto zmysle prenikavo jasnozrivým a prihliadajúc na realistické posolstvo niektorých jeho básni, možno až vizionárskym, ostáva zakorenený v tradičnej poézii. Nagajda vie byť naozaj hlboko ľudský a prejavuje sa to bytostne v každej jeho básni, v každom jeho verši. Miestami v jeho tvorbe cítim vzdialený odlesk katolíckej moderny, a predsa vie byť tiež hriešne svetský. Rozhrešenie potom hľadá aj v úprimnosti vypovedaného. Nagajda je hojivý aj jatrivý, klasický aj moderný, esteticky povznašajúci aj naturalisticky zdrsňujúci, a predovšetkým romantický aj realistický zároveň.

 

Babičkine rozprávky skutočné i zabudnuté – Marta Krafčíková

- témou, osobou autora textovej a obrazovej časti

Anotácia: Autorka Marta Krafčíková sa veľakrát zamýšľala na tým, ako priblížiť deťom životné osudy svojich predkov, ako aj to, kam siahajú ich korene. Napadlo jej, že by to mohlo byť formou rozprávok. Mnohé poznala z rozprávania svojej mamičky a babičky, mnohé sú ich osobné zážitky, ba pri niektorých sa opierala o zápisy v starej kronike obce. Keď sa v rozhovoroch  s najstaršími obyvateľmi obce pýtala, či poznajú tú či onú rozprávku, zhodne jej potvrdili, že o nich nikdy nepočuli. Cítila potrebu vyrozprávať ich najmä deťom. Cítila, že práve deti by mali poznať životné osudy svojich starých či prastarých rodičov, ako aj to, ako ťažko si dorábali svoj každodenný chlieb. A tiež aby poznali aspoň v skratke históriu svojej rodnej obci. Tak sa zrodili rozprávky skutočné prežité i tie nepoznané a už dávno zabudnuté.

 
 Básne z neba Večnosti na zemi – Alexandra Pagáčová

- osobou autora textovej časti

Anotácia: Druhá básnická zbierka autorky obsahuje sto básní, v ktorých centre stojí predovšetkým duchovná pravda, Boh, príroda a hlavne vnútorné prežívanie autorky a témy, ktoré s ňou súzvučia ako napríklad posvätné ženstvo. Zbierka vznikala tri roky a vnuknutia na básne prichádzali ako blesk z jasného neba. Mnohé básne vznikli po prežití určitej situácie, alebo lepšie povedané, každú báseň musela autorka precítiť, prijať ju a pochopiť. Kým prvá zbierka bola venovaná otcovi, nebeskému i pozemskému, táto druhá zbierka je venovaná matke a tiež nebeskej pramatke – žene.

   
 Bertine hriechy – Jarmila Zacher Pajpachová

- osobou autora textovej časti

Anotácia: Pokračovanie knihy Bertino prekliatie, v ktorom sa Berta borí so životom a čoraz viac na ňu doliehajú hriechy minulosti.

   

Bertino prekliatie - Jarmila Zacher Pajpachová

- osobu autora textovej časti

Anotácia: Bertin životný príbeh je priam neuveriteľný. Vo svojom živote prežila veľa nešťastia. Od ranného detstva až po dospelosť. Celý svoj život trpela a zápasila so svojimi démonmi. Bola závislá na alkohole, ktorý ju pripravil o jej jedinú dcéru. Mala pohnutý život a veľa milostných afér, ktoé zanechali na jej duši hlboké nezahojiteľné rany. Pod dobrovoľnom odchode matky z tohto sveta ju dlhé roky prenasledovali psychické problémy. Tento príbeh sa naozaj stal.

 

Cudzincov kabát – Jonathan Gresty

- témou a osobou autora textovej časti

Anotácia: Aký vzťah majú dvaja mladí cudzinci z výrazne odlišných prostredí k Slovensku, kam sa obaja presťahujú? A čo k nim cíti Slovenka, do ktorej sa obaja zaľúbia? Ako vníma hodnoty, ktoré si prinášajú zo svojich krajín? Cudzincov kabát je román o troch ľuďoch a o tom, akým výzvam musia spolu čeliť vďaka svojej odlišnej minulosti. V rozpätí pätnástich rokov nás kniha zavedie na rôzne miesta Slovenska a s humorom i živými dialógmi nám vyrozpráva príbeh, ktorého rozuzlenie ostáva tajomstvom až do posledných strán. Autorove postrehy a pohľad na život na Slovensku vychádzajú z jeho vlastnej, takmer tridsaťročnej skúsenosti.

 

Dedo Amerika a pokaz(dar)ené prázdniny – Ivana Ondriová

- osobou autora textovej časti

Anotácia: Mišo má stráviť prázdniny u deda Bonifáca, na ktorého si vôbec nespomína. Navyše na konci sveta v akomsi Dubodieli, kde nie je ani wifina. Ako to má prežiť? Aby sa nezbláznil. A aby tie prázdniny predsa len za niečo stáli. Stokrát radšej by bol hoci v dievčenskom tábore alebo vydaný napospas svojej pubertálnej sestre Kaji. Ibaže potom zistí, že dedo má kone. A dokonca malé žriebätko. A že v skutočnosti to je pravý americký kovboj, akého dovtedy videl iba vo filmoch.

 

Hans Ch. Andersen: Prypovidkŷ – H. Ch. Andersen, Lýdia Budayová, Anna Kuzmiaková

- osobou autora textovej časti

Anotácia: Táto ilustrovaná kniha sa začína Andersenovým životopisom, pokračuje výberom 20 rozprávok, ktoré sú napísané v rusínskom jazyku, v závere sa nachádza slovník s rusínskymi slovíčkami v azbuke, latinke a v preklade v slovenčine. Celosvetovo známe rozprávky poukazujú na krásu života, ale i jeho problémy, a to s dôrazom na upevnenie spisovného rusínskeho jazyka všetkých vekových kategórií.

 

Hľadanie zmyslu (nad životom cez úvahy, meditácie či eseje) – Jozef Dronzek

- osobou autora textovej časti

Anotácia: Kniha Hľadanie zmyslu je zbierkou duchovných, cestovateľských, filozofických, ale aj praktických textov. Jej autor Jozef Dronzek, dekan-farár v prešovskej konkatedrále a vysokoškolský pedagóg na Katolíckej univerzite, ich napísal v priebehu dvadsiatich rokov pri rôznych príležitostiach. Inšpiráciou mu bol vlastný život i životy ľudí z jeho profesionálneho či akademického života.

 

Ja, Klaudia – Nadežda Varcholová

- osobou autora textovej časti

Anotácia: Zbierka krátkych próz napísaných v ukrajinčine obsahuje 15 poviedok s doslovom literárneho kritika Jaroslava Džoganíka, tematicky zameraných na vizuálnu analýzu životných osudov jednotlivcov. V jemnej psychologickej kresbe sa ukrývajú otázky o zmysle a smerovaní ľudského bytia. Nad zdanlivo pokojným, nadľahčene podaným svetom neustále visí búrka drastického psychologizmu, napätia a disharmónie. Tieto kratučké prozaické útvary lákajú väzbou motívov v realisticky pôsobiacich príbehoch s folklórno-etnografickým skrášlením a mystifikačným záverom. Námety sú živé a spletité, vychádzajúce z reality. Najdlhšia poviedka Ja, Klaudia je rozmarným, nespútaným rozprávaním o osudoch emigrantov v 50.-60. rokoch 20. storočia, s utajeným prítomným dramatizmom, naplno prejaveným vo finálnej časti. V poviedkach je majstrovsky využitie spisovného jazyka, popretkávaného nárečovými výrazmi. Autorka je členkou Spolku ukrajinských spisovateľov na Slovensku, je známa  svojou vydavateľskou činnosťou nie len v oblasti literatúry, ale aj národopisu.

 

Koronavírus – Martin Vladik

- osobou autora textovej a obrazovej časti

Anotácia: Koronavírus podáva akúsi pomyselnú ruku, ktorou spája symboliku s dneškom. Práve čistota ducha ako aj vzťahy v jednotlivých veršoch, zdanlivo jednoduché, sú akýmsi meradlom mlčania aj o bolesti, o dôležitosti vnútorného sústredenia na zdanlivo nepodstatné veci, ktoré akousi sebareflexiou robia dni plnšie.

 

Máme v ambulancii zlatú rybku – Zuzana Mojzešová

- témou, osobou autora textovej a obrazovej časti

Anotácia: Cieľom knihy je priblíženie dennej „rutiny“ skutočnej lekárky a jej tímu zdravotníkov. Príhody z medicínskej praxe prepletené príbehmi pacientov. Dvadsaťosem rôznorodých diagnóz, od rakoviny cez Covid, choroby srdca až po poruchy človečej duše. Popis prípadov, v ktorých aj placebo efekt môže liečiť, alebo aj manažérskej choroby, ktorá je v dnešnej dobe nebezpečne rozšírená. Priblíženie kompetencií lekára a hľadanie ciest ako pomôcť pacientom aj potom ako im „padla“. Autorka zmieňuje podmienky, v ktorých ako doktorka pôsobí a aj faktory, ktoré na jej povolanie vplývajú. Táto kniha je ukážkou reálne nazbieraných skúseností profesionálky, ktorú prax neraz postavila do pozície sociálnej pracovníčky, učiteľky, psychologičky, matky a dcéry. Tieto príbehy sú spestrené výrazmi z lekárskej terminológie a okorenené dôvtipom empatickej odborníčky, ktorý dodáva šmrnc každému prípadu.

 

Michas – Július Paňko

- témou a osobou autora textovej časti

Anotácia: Novela súčasného ukrajinského spisovateľa na Slovensku Júliusa Paňka odhaľuje súčasné etické problémy spoločnosti. Dej je iba zdanlivo zasadený do podnikateľského prostredia. Život mestečka je zobrazený cez rozumové vnímanie Michasa. To ho celkom posúva do inej roviny vo vzťahu k okoliu, čo spôsobuje nemalé problémy, ba až konflikty. Autor veľmi efektívne narába s retrospektívou, čo ešte väčšmi dotvára obraz hlavného hrdinu a zároveň dokresľuje psychologické momenty deja. Július Paňko je členom Spolku ukrajinských spisovateľov na Slovensku a Národného spolku spisovateľov Ukrajiny. Je známy bohatou vydavateľskou činnosťou v oblasti literatúry, najmä novelami a poviedkami, ktorých dej je vždy situovaný do rodného podduklianskeho kraja.

 

Muchy na muške – Miroslava Grajciarová

- osobou autora textovej časti

Anotácia: Paulínka má odjakživa svoje muchy. Chodieva s nimi všade. Jedného dňa jej vleteli cez pravé ucho do hlavy a niektoré už nevyleteli von. Nevedno prečo. Odvtedy je Paulínka iná ako ostatní. Kvôli muškám, čo vleteli do uška. Ilustrovaný príbeh sa sústreďuje na otázky tolerancie handicapovaných detí a ich integráciu do spoločnosti. Má ambíciu zmierniť smútok, ktorý prežívajú všetci tí, ktorých odmietavý a rezervovaný postoj okolia zraňuje. Jej čítaním si obraz o sebe upevnia a získajú nadhľad. Paulínka ukazuje deťom a dospelým, ako sa stať autonómnymi bytosťami radujúcimi sa zo života. Knihu napísala Miroslava Grajciarová. Rado Repický ju ilustroval a spoločne očakávajú, že vtipnými kresbami a situáciami podporia výchovu k tolerancii, k tomu, aby deti a dospelí nevnímali vlastnú inakosť ako muchu ako handicap.

 

Návraty dávnych Vianoc – Pavol Mišenko

- témou a osobu autora textovej časti

Anotácia: V siedmich príbehoch ožívajú udalosti, ktoré vďaka reálnym historickým základom nemusia byť iba výplodom autorovej fantázie. Aj keď na prvý pohľad kniha pôsobí, akoby bola určená iba deťom, má ambíciu osloviť všetky vekové kategórie čitateľov. Návraty dávnych čias sú príbehy, ktoré môžu byť návodom ako pochopiť súčasnosť a zároveň nebyť prekvapený z budúcnosti. Dá sa pri nich snívať, vrátiť sa do minulosti, do sveta dotvoreného predstavivosťou autora i čitateľa samotného.

 

O chlapcovi, ktorý rozumel psom – Gabriela Futová

- osobou autora textovej časti

Anotácia: Mať psa je snom mnohých detí. Mojím však nie. Psa som mal a veľmi som ho ľúbil, ale odkedy odišiel, žiadneho iného som nechcel. Lenže potom som stretol Jetyho. A Jety sa rozhodol, že chce mňa. Bránil som sa, ale Jety spustil lavínu udalostí, ktorá ma strhla so sebou. Táto knižka je o tejto lavíne. A o zbabelosti, hryzení svedomia, odvahe i neistote, o nezištnej láske a hlavne o psíkoch.

 

Od Tatier k Dubaju – Kristína Baluchová

- osobou autora textovej časti

Anotácia: Psychologický román s detektívnou zápletkou unesie čitateľa do Spojených arabských emirátov, kde spoločne s hlavnou postavou, doktorkou Evou Verdeničovou, nazrie do duše dubajských rezidentov i samotnej hrdinky. Tá sa prostredníctvom komplikovaného vzťahu s partnerom vracia k nemilým spomienkam na svojho otca a rodnú krajinu. Náhle a záhadné úmrtie životnej lásky však psychiatričke odhalí odvrátenú stránku jeho osobnosti a slnečné dni trávené v oáze na púšti sa postupne menia na nočnú moru.

 

Poď do rozprávky – Dávid Dziak

- osobou autora textovej aj obrazovej časti

Anotácia: Rozprávková kniha dvoch mladých autorov, napísaná štýlom inštruktážnej rozprávky. Sú knihy, ktoré k čitateľovi vystrú ruku a vezmú ho do rozprávky. Zavedú ho na stránky s dobrodružnými príbehmi, za tajomstvami a úlohami, ktoré preveria, či dieťa je ten pravý kamarát a kamarátka, či je ten pravý hrdina. Ukážu mu čarovný svet, o akom ani netušilo, hoci je doslova na dosah. Túto knihu pre detských čitateľov a ich rodičov napísali a namaľovali dvaja mladí autori, spisovateľ Dávid Dziak a ilustrátor Michal Souček. So svojou radosťou z tvorenia sa chcú podeliť aj s čitateľmi, a preto nechali v knihe miesto pre ich vlastné zážitky, obrázky a vedomosti. Takto spolu s nimi túžia vytvoriť knihu, akej sa žiadna iná nevyrovná.

 

Posledná kapitola – Andrea Rimová

- osobou autora textovej časti

Anotácia: Ponorte sa do príbehu o spaľujúcej láske, zákerných intrigách, živote, smrti a nádeji, že za bodkou môžu nasledovať ďalšie dve. Samo si nedokáže odpustiť vlastné zlyhania a je rozhodnutý spáchať samovraždu. V poslednej kapitole svojho životného príbehu však nečakane spoznáva Svetlanu a prehodnotí svoj desivý zámer. Aby ju však pred sebou ochránil, musí jej zlomiť srdce. Po rokoch ju náhoda privedie na miesta, ktoré navštívila so Samom. Spomienky sa vracajú s obrovskou intenzitou a vyvolávajú v nej duševné zemetrasenie. Všetko zrazu zmení odkaz, ktorý mohol Svetlane zanechať jedine on. Prečo sa Samo viac neozval a kam zmizol? Je obeťou, vrahom, alebo je to celé úplne inak?

 

Príbehy starých Spišiakov perom Alfréda Grosza - Milan Choma (edit.), Gabriela Fülöppová

- osobou autora textovej časti

Anotácia: Kežmarok má jednu zvláštnosť. Dve histórie. Jedna sa skončila na začiatku roku 1945 odchodom nemeckého obyvateľstva a hneď za ňou sa začala písať druhá príchodom slovenského obyvateľstva z takmer sto rôznych miest a obcí nielen zo Slovenska, ale aj Poľska. Pár desaťročí – ako predpisovala vtedajšia povojnová ideológia – sa všetko nemecké, ale aj maďarské považovalo za fašistické. Po 75 rokoch od vojny dostal kežmarský pedagóg, polyhistor a literát Milan Choma do rúk rukopis taktiež pedagóga, historika a polyhistora Alfréda Grosza, v ktorom autor spísal príbehy Kežmarčanov z prelomu 19. a 20. storočia. Gabika Fülöppová a Milan Choma tieto príbehy preložili do slovenčiny a dokumentujú ich aj priloženými fotografiami.

 

Rozprávky môjho mesta II. – Vladimír Seman

- témou, osobou autora textovej a obrazovej časti

Anotácia: Nie každé mesto má svojho rozprávkara. Prešov takého má. A vďaka nemu aj vlastné rozprávky. Vladimír Seman má dar všímať si veci a drobné detaily z mestského koloritu otvorenými očami a vo svojej bohatej fantázii objaviť aj uveriteľné možnosti ako, kedy a prečo sa isté veci udiali. A tak už po druhýkrát prináša malým aj veľkým odpovede na zvedavé otázky: Prečo má kostol sv. Mikuláša každé okno iní?  A prečo sú na Františkánskom námestí až dve sochy sv. Róchusa? Kde je ukrytá socha sv. Rozálie? A ako to bolo s duchom múzea či popravou prešovského kata? A pochádza názov mesta Prešov z maďarského slova Eper alebo rusínskeho Teper?

 

Stará Ľubovňa a okolie – Anton Marec

- témou

Anotácia: Kniha Stará Ľubovňa a okolie je veľkým prínosom k mapovaniu histórie v meste Stará Ľubovňa i širšom okolí. Obsahuje 16 kapitol, v ktorých na 150 stranách ožívajú zaujímavé historické udalosti, povesti a legendy o meste Stará Ľubovňa, hrade Ľubovňa, ale aj o Hniezdnom, Podolínci, Lomničke, Vyšných Ružbachoch, Toporci, Dunajci, Červenom kláštore, Lesnici, Jakubanoch, Hraničnom, Chmeľnici, Legnave či Plavči...

 

Svätý Mikuláš divotvorca na Slovensku – Stanislav Bujda ml.

- témou a osobou autora textovej časti

Anotácia: Publikácia zachytáva životopis sv. Mikuláša. Píše o zjaveniach v Ľutine, ktoré sú cirkvou schválené. Obsahuje pedagogickú časť pre žiakov náboženstva, znotované piesne pochádzajú z bohatstva byzantskej liturgie. Kniha je určená najmä pre deti a je vhodnou katechetickou pomôckou.

 

Šišidielko – Ľubica Demčáková, Peter Bero

- osobou autora textovej časti

Anotácia: Pracovný zošit pre predškolákov hravou formou zameranou hlavne na manipulačnú činnosť rozvíja u detí zručnosti potrebné pre hladký prechod do 1. triedy. Na každej dvojstrane pracovného zošita ponúkame deťom malý príbeh, ktorým sprevádza postavička strašidielko Šišidielko. Šišidielko si môžete spolu s deťmi vyrobiť a vziať ho medzi deti vždy, keď budete so zošitom pracovať. Dvojstrana je námetom, ktorý môžete ďalej rozvíjať. Podľa návrhov v metodickej príručke a najmä podľa vašich návrhov a návrhov vašich detí. Súčasťou každého príbehu je aj krátka, rytmická básnička. Príbehy a úlohy autorka zostavila tak, aby korešpondovali s ročnými obdobiami a vybrala situácie, ktoré sú deťom blízke. Hlavný dôraz pri predmatematickom vzdelávaní v materskej škole by sme mali klásť na zapojenie všetkých zmyslov. To výraznou mierou zlepšuje efekt učenia sa a má aj výrazný motivačný efekt. Preto v pracovnom zošite deti nielen kreslia a vyfarbujú, ale pracujú s nálepkami, vystrihujú, učia sa a recitujú básničky, vyrábajú Šišidielko, manipulujú s hracími kartičkami Aktívnej matematiky.

 

Tanec smrti – Igor Šabek

- osobou autora textovej časti

Anotácia: Hlavný hrdina Niko zostal po skončení štúdií bez prostriedkov a strechy nad hlavou. Vďaka náhode zdedil majetok so záhadným pôvodom. O dedičstvo majú záujem osoby s kriminálnym pozadím, pred ktorými sa mu úspešne darí unikať s pomocou kamaráta, ale život mladého muža je plný nezodpovedaných otázok. Ako historik sa rozhodne pátrať po okolnostiach z dávnej minulosti, určujúcich jeho existenciu. Tie ho privedú na Krétu, „ostrov starých tajomstiev“, aby tam spoznal svoj osud. Kniha TANEC SMRTI je umne namiešaným koktejlom napätia, tajomna a histórie a určite nesklame ani dobrodružne naladených čitateľov.

 

Udatný ježko – Kristína Baluchová

- osobou autora textovej časti

Anotácia: Udatný ježko má síce pichliače a nik ho nemôže objať, všetky živé tvory zo záhradky ho však majú veľmi rady. Jedného dňa sa mu zazdá, že do ľudského príbytku zablúdil jeho kamarát! Ježko neváha a spolu s ostatnými zvieratkami vymyslí plán záchrany. Ako skončí príbeh smelého ježka? Neváhajte si prečítať túto veselú veršovanú rozprávočku, ktorá v sebe skrýva aj milé posolstvo o odvahe, kamarátstve a záujme o druhých.

 

Veža zo slonovej kosti – Rastislav Puchala

- témou, osobou autora textovej a obrazovej časti

Anotácia: Keď pred rokom vstupoval Rastislav Puchala do slovenskej literatúry s Archou zmluvy, vydavateľ netušil, že nielenže si čitateľský úspech do roka vyžiada ďalšie vydanie, ale ani to, že autor zároveň s druhým vydaním svojej prvotiny prekvapí novou knižkou. Veža zo slonovej kosti má rovnaké myšlienkové aj duchovné podhubie ako Archa zmluvy, v osudoch hlavného hrdinu Jána Belana sa však sústreďuje na posledných päť desaťročí života v normalizovanom Československu, resp. na postnovembrovom Slovensku. Zaujímavou je málo reflektovaná a ešte menej prehodnotená špecifická skúsenosť života cirkvi a spoločnosti, ktorou rodina hlavného hrdinu a jej blízki príbuzní a priatelia prechádzajú. Ponory do duše hlavného hrdinu od detstva do zrelého veku, jeho hľadanie správnej cesty nastavujú zrkadlo nielen spoločnosti, ale aj samotnému čitateľovi. Ako konštatuje M. Gavenda v krátkej charakteristike na zadnej obálke, „román ponúka čitatel'ovi svedectvo doby, absurdity násilnej totality i úskalia jej radikálneho odmietania.“ Spolu s autorom veríme, že bude veľa čitateľov, ktorí si spolu s M. Gavendom budú môcť povedať: „po dlhšom čase som si opäť musel stanoviť, kol'ko strán si denne dovolím prečítať, aby som túto mnohovrstevnú, pútavú knihu nezhltol jedným dychom.“

 

ViaNočná mora z Paríža – Miroslava Grajciarová

- osobou autora textovej a obrazovej časti

Anotácia: ViaNočná mora z Paríža je čarotajnou rozprávkou o tom, ako málo stačí, aby nasnežilo aj v Paríži. Zabalená do štedrovečerných papierov ilustrátorky Evy Márie Ondovej a grafickej dizajnérky Sáry Volemanovej. Anička je 5 ročné dievčatko zo Slovenska, ktoré prežíva Vianoce v Paríži. Prihodí sa jej čudná vec. Na Štedrý deň jej strigôň z parížskeho metra fúkne do vláskov snehové vločky, ktoré nevie z hlavy ani striasť, ani vyčesať a ani zmyť. Kúzla a čary sviatočného dňa na pozadí parížskych monumentov a kultúrny dialóg slovenských a francúzskych Vianoc je znásobený vizuálnym dobrodružstvom. Nedajte sa núkať a prisadnite si k Aničkinmu bohatému stolu!

 

Záhada knižnice na konci ulice – Kristína Baluchová

- osobou autora textovej časti

Anotácia: V knižnici na konci ulici sa udialo niečo veľmi čudné: jedného dňa zmizli v knihách všetky písmená, stratili sa slová... knihy ostali úplne prázdne! Tri duchaplné knihovníčky Kveta, Beta a Veta však dostali i zvláštny odkaz. Napísaný bol na papierovom lietadielku, ktoré pristál v knižnici a z ktorého je jasné, že knihy niekto naozaj zaklial. Kuchárske knihy, rozprávky i učebnice zívajú prázdnotou a situácia je vážna. Veď čo by sme si počali bez kníh? Na pomoc prichádzajú malí čitatelia Martin a Dorotka, ktorí sa pustia do usilovného pátrania. Popri ňom si všetci uvedomia, aké čaro sa naozaj skrýva v čítaní.

 

Záchranná stanica: Vlčica Luna – Zuzana Štelbaská

- osobou autora textovej časti

Anotácia: „Aha, tam!“ skríkol Lukáš a vystrelil ukazovák ku kríkom. Vystrašená mama schmatla Lukáša za ruku a ťahala ho preč. Z trávy napokon vykukla malá sivá hlava so špicatými ušami. „Veď je to len šteňa,“ uľavilo sa Lukášovi. Záchrana strateného psíka sa čoskoro zmenila na napínavý boj o život opusteného vĺčatka. Dokonalý prípad pre odvážnych zvieracích záchranárov. Poďte s nami zachrániť Lunu a čoskoro aj ďalšie zvieratká, napríklad rysa či medveďa, v novej detskej edícii Záchranná stanica. Nielenže zažijete dobrodružstvo, aké v skutočnosti prežili záchranári v Zázrivej, ale navyše sa dozviete, čo ste o týchto zvieratkách doteraz nevedeli.

 


 100 šarišských, zemplínskych, rusínskych a rómskych ľudových piesní pre dvoje huslí – Slavomír Kaliňák

- témou a osobou autora textovej časti

Anotácia: Zborník 100 ľudových piesní pre dvoje huslí predpokladá možnosti implementácie hudobného folklóru do vyučovania hry na husliach v základnom umeleckom školstve a to prostredníctvom poznávania a interpretácie regionálne vyhranených ľudových piesní Šariša a Zemplína. Citeľný nedostatok komornej husľovej literatúry môžu do značnej miery zaplniť práve ľudové piesne v primeranej technicky dostupnej hudobnej úprave. Ľudovú pieseň možno pokladať za účinný zdroj motivácie záujmu žiakov o hru na husle. Publikácia je vďaka bohatému notovému materiálu určená predovšetkým pre žiakov ZUŠ, pre učiteľov ako metodická pomôcka pri vyučovaní, ale aj pre detské ľudové súbory.

   

Ako sa číta architektúra - Imrich Pleidel (zost.)

- osobou autora textovej aj obrazovej časti

Anotácia: 24 súčasných slovenských architektov - Andrea Ambrovičová, Karin Barényiová, Tomáš Bujna, Martin Dulík, Irakli Eristavi, Matej Grébert, Vít Halada, Juraj Hantabal, Martin Jančok, Jakub Kopec, Lukáš Kordík, Martin Kusý III., Štefan Moravčík, Richard Murgaš, Samuel Netočný, Pavol Paňák, Peter Pásztor, Imrich Pleidel, Oliver Sadovský, Ilia Skoček, Ján Stempel, Aleš Šedivec, Juraj Šujan, Ľubomír Závodný - píše o jednom svojom realizovanom architektonickom diele.

 

Becherov: Z histórie a kultúry obce Becherov - Ivan Rusinko (zost.)

- osobou autora textovej časti

Anotácia: Becherov sa vydaním tejto monografie zaradil medzi obce, ktoré majú zdokumentovanú svoju históriu v ucelenom diele. Monografia dáva možnosť spoznávať udalosti, fakty a osobnosti, ktoré formovali život v obci. Približuje obec najmä z historického hľadiska - život a kultúra obyvateľov v minulosti, používané nárečie, cirkevné dejiny, ľudové zvyky a obrady a mnohé ďalšie aspekty života obyvateľov. Publikácia je doplnená o rôzne zoznamy (zoznam priamych účastníkov 2. svetovej vojny, zoznam absolventov vysokých škôl, zoznam riaditeľov a učiteľov becherovskej školy ... ) a bohatú fotografickú dokumentáciu.

 

Civitas nostra Bardfa vocata: Správa mesta Bardejov v stredoveku (1320 – 1526) – Mária Fedorčáková

- témou a osobou autora textovej časti

Anotácia: Civitas nostra Bardfa vocata: Správa mesta Bardejov v stredoveku (1320 – 1526) je vedecká monografia, ktorá sa zaoberá stredovekými dejinami mesta Bardejov. Čitateľovi približuje prostredníctvom analýzy archívnych dokumentov vývoj Bardejova od jeho osídlenia po získanie statusu slobodného kráľovského mesta, spolu s vývojom mestských samosprávnych štruktúr. Kniha sleduje vývoj jednotlivých orgánov mestskej správy (richtár, mestská rada, notár a mestská kancelária), ich kompetencie a činnosť do konca stredoveku. Zameriava sa aj na významné meštianske rody a jednotlivcov, ktorí pôsobili v mestskom prostredí. Ponúka zaujímavé informácie nielen o vrstve mestských elít, ale aj o aparáte mestských zamestnancov a rôznych osobách, ktoré boli v stredoveku v mestských službách. Napokon sa zaoberá aj vzťahom mestskej správy a miestnej cirkvi a klerikov, ktorí v nej pôsobili. Textovú časť knihy dopĺňajú fotografie unikátnych archívnych prameňov z bardejovského archívu s komentárom, ktoré sú dôkazom vysokej úrovne mestskej písomnej kultúry v období stredoveku.

 

Čaro úsmevu – Vojtech Rušin

- osobou autora obrazovej časti

Anotácia: Kniha prináša asi 200 farebných veľkoformátových fotografií usmievajúcich sa ľudí z rôznych kontinentov sveta bez ohľadu na vek, náboženstvo, sexuálnu orientáciu, spoločenské postavenie a farbu pleti. Úsmev je liek, hojí, otvára ľudské srdcia – a je univerzálny.

 

Dejiny železníc Horného Zemplína – Juraj Ďurček

- témou, osobou autora textovej a obrazovej časti

Anotácia: Príchodom prvého vlaku do Humenného pred 150 rokmi získal Horný Zemplín moderný spôsob dopravy... Kniha zachytáva históriu železnice v širších dejinných súvislostiach. Región poznamenali obe svetové vojny, v ktorých železnica zohrala významnú úlohu. Veľký rozvoj ekonomiky v druhej polovici 20. storočia umožnila železnica a jej zamestnanci. Čas sa nezastavil ani v koľajovej doprave, a tak sú aj dejiny železnice bohaté na udalosti, úspechy a zlyhania...

 
Disciplinované mesto: Zásahy politiky do verejného priestoru na Slovensku (1938 – 1945) - Patrícia Fogelová, Martin Pekár

- témou

Anotácia: Cieľom publikácie je rozšíriť poznanie o charaktere autoritárskeho režimu Slovenskej republiky 1939 – 1945 a doplniť jeho výklad o analýzu takých prejavov, ktoré našli svoje reflexiu v mestskom prostredí, presnejšie vo verejnom priestore a verejnej sfére miest. Autorská dvojica sa opiera o teoretické východiská a závery dostupné na základe výskumov historikov, ale aj výskumníkov z iných vedných odborov, predovšetkým sociológie. Tento základ je doplnený o vlastných archívny výskum. V štyroch ťažiskových kapitolách autori identifikovali dôležité zásahy „ľudáckeho“ režimu do verejného priestoru troch slovenských miest – Prešova, Nitry a Ružomberka, ktoré sa stali výskumnou „vzorkou“. Rôznymi zásahmi sa režim snažil obsadiť, ovládnuť a napokon pretransformovať mestský verejný priestor do podoby, ktorá mala byť v súlade s ideologickými východiskami režimu, prípadne s mocenskými záujmami Hlinkovej slovenskej ľudovej strany – najmä s negáciou demokracie, existenciou jednej privilegovanej štátostrany, represívnymi opatreniami voči vybraným skupinám obyvateľstva, fyzickou likvidáciou Židov, podporou kresťanského a slovenského charakteru a záujmom o vytvorenie sociálne a ekonomicky stabilne skupiny obyvateľstva, ktorá bude lojálna režimu.

 
 Draho vykúpená sloboda – Marcel Maniak

- témou

Anotácia: Publikácia je v histórii prvým uceleným dielom, ktoré mapuje protifašistický odboj v rokoch 1939 – 1945 v podtatranskom regióne. Sú v nej opísané udalosti od príprav SNP v roku 1944 až po oslobodenie v roku 1945. V publikácii je vypracovaný zoznam padlých a popravených v 2. svetovej vojne pod Vysokými Tatrami...

 
 Drevený artikulárny kostol (1717-2017) - Roman Porubän

- témou a osobou autora textovej časti

Anotácia: Čo viedlo veriacich v Kežmarku k tomu, aby postavili drevený kostol? Čo presne boli artikuly? A boli vlastne železné klince pri stavbe skutočne zakázané? Odpovede na tieto otázky a aj celé spletité zákulisie protihabsburských povstaní sa pred vami odhalí v tejto publikácii. Dozviete sa, že na výstavbu Dreveného artikulárneho kostola prebiehala dokonca zahraničná zbierka, na ktorú boli do severských krajín vyslaní dvaja Kežmarčania v rokoch 1688 – 1690. V knihe je tiež vyložená symbolika prekrásnych malieb vo vnútri chrámu a aj to, prečo sú okná na kostole okrúhle. Citlivý výklad je doplnený úryvkami z kroník, dobových listín, literatúry a Biblie.

 
Etnografické zápisníky Jána Lazoríka: kalendárne zvyky a obrady – Katarína Babčáková, Alžbeta Lukáčová, Monika Pavelčíková

- témou a osobou autora textovej časti

Anotácia: Etnografické zápisníky Jána Lazoríka IV. Kalendárne zvyky a obrady (zo zbierok Ľubovnianskeho múzea) + CD – vo vybraných lokalitách regiónov Spiš a Šariš, s akcentom na bohatý archaický folklórny materiál z terénnych výskumov vianočných hier a obchôdzok prináša so sebou aj vzácny materiál v podobe notácie piesní a textov vinšov. Inovatívnym vkladom k ďalšiemu dielu je vydanie zvukových nahrávok z terénnej dokumentácie týchto obradových prejavov v ich tradičnej podobe. Ide o v súčasnosti ojedinelý pramenný materiál využiteľný tak v odbornej etnologickej, muzeologickej, etnomuzikologickej a etnochoreologickej praxi, ako i v praxi folklórneho hnutia. CD nosič so zvukovým materiálom je edičným výstupom zdigitalizovaných zbierkových predmetov - nahrávok z terénnych výskumov, písomne zaznamenaných v zošitoch etnografa J. Lazoríka.

 
 Forbasy: Čo (ne)vieme o minulosti dediny, jej predkoch a dialekte – Judita Leščinská

- témou, osobou autora textovej a obrazovej časti

Anotácia: Knihu Forbasy venovala jej autorka Judita Leščinská svojim rodákom, aby sa spomienky nestratili v čase. Ide o rozprávanie o živote vo Forbasoch v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Kniha je zároveň zbierkou slov vo forbaskom dialekte, poukazuje na pestrosť slovnej zásoby, obsahuje slovné spojenia typické pre forbaštinu, krátke básničky, vyčítanky či rečňovanky, ale aj nadávky a príslovia. Okrem toho sa čitatelia dozvedia rôzne zaujímavosti, ako napríklad, čo sú TURONE, že Petra Vlhová má korene práve v tejto dedinke, či pod vedením ktorého učiteľa zbierali žiaci jablkové jadierka do zápalkových škatuliek a vysádzali ovocné stromy...

   

Foucault: Od starosti o seba k estetike existencie a ešte ďalej – Vladislav Suvák

- osobou autora textovej časti

Anotácia: Autor Vladislav Suvák je historik antického myslenia. Sústreďuje sa na sókratovskú tradíciu, ale venuje sa aj moderným interpretáciám starovekého myslenia (Nietzsche, Heidegger, Patočka, Foucault). Táto kniha sa zaoberá myslením neskorého Foucaulta, ktorý patrí k hlavným predstaviteľom francúzskej intelektuálnej avantgardy 2. polovice 20. storočia. Foucaultove skúmania sú dodnes súčasťou intelektuálnych diskusií v mnohých oblastiach (od kriminológie po literárnu kritiku, etiku, či estetiku). Medzi najživšie témy patria tie, ktoré rozvíjal v posledných rokoch svojho života. Zásluhu na tom majú nedávne vydania jeho prednášok na Collège de France (Hermeneutika subjektu, Vláda nad sebou a druhými, Odvaha k pravde), ako aj knižné verzie prednášok, s ktorými vystúpil na známych univerzitách (Stanford, Berkeley, Dartmouth). Práve týmito prednáškami sa zaoberá predložená zbierka esejí. Zámerom autora je načrtnúť vybrané témy – guvernmentalita, starosť o seba, kultúra seba samého, hovorenie pravdy (parrhésia), estetika existencie, dejiny subjektivity, historická ontológia nás samých – a dať ich do vzájomných súvislosti, ktoré by nám mohli pomôcť v tom, ako pristupovať k mysleniu neskorého Foucaulta.

 

Galandovci a ich znaková interpretácia reality – Anna Ondrušeková (edit.), Milan Mazúr, Elena Porubänová, Marcela Krajňáková (texty)

- osobou autora textovej časti

Anotácia: Tatranská galéria zorganizovala unikátnu rozsiahlu výstavu umeleckého zoskupenia známeho pod menom Skupina Mikuláša Galandu či len galandovci. Utvorilo sa v roku 1957 v Žiline z generačne blízkych absolventov bratislavskej Vysokej školy výtvarných umení sa výraznou mierou pričinilo o obnovu a rozvoj výtvarnej moderny na Slovensku. Hlavnými predstaviteľmi skupiny boli Andrej Barčík, Vladimír Kompánek, Rudolf Krivoš, Milan Laluha, Milan Paštéka, Andrej Rudavský, Ivan Štubňa a Pavol Tóth. Títo umelci boli výraznými umeleckými osobnosťami a hoci čerpali zo spoločného filozoficko-estetického základu, každý z nich si postupne vyprofiloval svoj vlastný individuálny výtvarný program. Výstavu zrealizovala Tatranská galéria v Poprade v spolupráci s Považskou galériou umenia v Žiline, Galériou Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne a Šarišskou galériou v Prešove umožnila jej návštevníkom zhliadnuť takmer 200 diel spomínaných autorov vystavených vo veľkorysých priestoroch Elektrárne TG. Podarilo sa osloviť aj viacero súkromných zberateľov a tak vystaviť aj diela, ktoré verejne prezentované zvyčajne nie sú. Publikácia, vydaná pri tejto príležitosti, prináša stručný prehľad tvorby galandovcov, štúdie historikov umenia bohatou obrazovou prílohou. Môže slúžiť ako odborná publikácia pre študentov umeleckých škôl.

 

Hovoria o nich pramene II. – Ľudovít Billý

- témou a osobou autora textovej časti

Anotácia: Autor knihy „Hovoria o nich pramene II.“ vo svojej publikácii o histórii mesta Bardejov sa dotýka otázky starobylosti regiónu Horného Šariša. Príbeh tejto knihy sa odohráva na ceste z obce Chmeľová do stredovekého mesta Bardejov. Prechádza okolo pamätníkov doby, ako sú chrámy, pomníky, cintoríny, meštianske domy, kláštor a zastavuje sa pri nich s cieľom odkryť ich históriu. Sprevádza čitateľa aj po miestach, ktoré sa dodnes spomínali v prameňoch len sekundárne.  V posledných kapitolách sa venuje začiatkom mesta Bardejov s hypotézou o prítomnosti cistercitov v Bardejove, ktorých prítomnosť niektorí z historikov spochybňujú. Autor však čerpá z dosiaľ opomínaných prameňov zo slovenských a aj zahraničných zdrojov a uvádza tak niektoré historické skutočnosti do iného svetla. V knihe „Hovoria o nich pramene II.“ sa po prvýkrát objavuje kópia jednej strany z Ipatijevského letopisu, kde sa mesto Bardejov spomína už v roku 1241.

 

Hrady a kaštiele v okolí Prešova (turistický bedeker) - Branislav Švorc

- témou a osobou autora textovej časti

Anotácia: Región Šariš rozprestierajúci sa v severnej polovici východného Slovenska tvoril v minulosti dôležitú územno-administratívnu jednotku. Strategická severná hranica s Poľskom a niekoľko významných obchodných ciest pretínajúcich celé územie Šariša sa podpísalo pod veľké množstvo kráľovských a šľachtických sídel obranného aj reprezentačného charakteru. Predložený turistický bedeker si dal ambíciu tieto jedinečné historické pamiatky vzájomne prepojiť a jednotne ich prezentovať, zvýšiť o nich povedomie a v neposlednom rade posúvať praktické a zaujímavé informácie návštevníkom s inšpiráciou, aby svoje voľné chvíle trávili práve objavovaním regiónu Šariš. Aj keď niektoré stavby zanikli skôr ako iné vznikli, všetky lokality si zaslúžia pozornosť, nakoľko sú súčasťou našich dejín a k ich návšteve láka aj ich poloha v prekrásnom prostredí regiónu Šariš, a to na veľmi krátkej trase.

 
 Irena Medňanská a slovenská hudobná pedagogika – Slávka Kopčáková

- témou, osobou autora textovej aj obrazovej časti

Anotácia: Významné životné jubileum Univ. prof. Mgr. Ireny Medňanskej, PhD. v roku 2020 sa stalo podnetom pre Prof. PaedDr. Slávku Kopčákovú, PhD., riaditeľku Inštitútu estetiky a umeleckej kultúry Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove, k napísaniu vedeckej monografie Irena Medňanská a slovenská hudobná pedagogika v rámci projektu Hudba a dramatické umenie v koncepciách estetickej teórie a estetickej výchovy na území Slovenska v 19. a 20. storočí – Opera theoriae artis. Monografia pozostáva z troch kapitol: V prvej kapitole Životná cesta Ireny Medňanskej podáva autorka biografické údaje Ireny Medňanskej, ktoré vytvárajú obraz osobnosti od útleho detstva, cez stredoškolské a vysokoškolské a vedecké štúdium so začiatkami vedecko-výskumného záujmu o tvorbu slovenských skladateľov pre deti a mládež v oblasti zborového spevu. Dôležitou súčasťou vedeckého a pedagogického smerovania Ireny Medňanskej sa stali múzické a organizačné aktivity s dôrazom na edukáciu budúcich hudobných pedagógov a prepojenie so zahraničnými pedagogickými školami (s dôrazom na EAS), ktoré autorka vložila do druhej kapitoly. Tretia kapitola prestavuje Irenu Medňanskú ako hudobnú vedkyňu v oblasti hudobnej pedagogiky (manažment vedeckých konferencií a seminárov) a organizátorku hudobnej kultúry v rámci Východného Slovenska (riaditeľka Štátnej filharmónie Košice). Monografiu formujú aj spomienky mnohých kolegov zo Slovenska i zahraničia na spoluprácu s Irenou Medňanskou, ktorá od nás odišla v posledný deň roka 2020 v súvislosti s pandémiou COVID-19. Monografia o Prof. Medňanskej, dokumentujúca široký záber činností menovanej, prináša povzbudenie pre nasledovníkov z oblasti hudobnej pedagogiky a hudobnej kultúry. Význam monografie v oblasti muzikologickej literatúry Slovenska je práve aj v operatívnom zdokumentovaní osobnosti, s ktorou sme viacerí spolupracovali, kráčali vedľa seba kus svojich životov či preli sa o víziu smerovania hudobnej kultúry a hudobnej pedagogicky na Slovensku.
   

Krásna Lúka – Jozef Kušnír

- témou

Anotácia: Publikácia Krásna Lúka je vedecko-popularizačná monografia, ktorá prostredníctvom autentických historických prameňov a množstva dobových i umeleckých fotografií dokumentuje dejiny obce od ich najstarších čias až po súčasnosť. Vďaka kvalitne spracovanému obsahu a atraktívnemu vizuálnemu prevedeniu je skutočne reprezentatívnou publikáciou, ktorej cieľom je prezentovať bohatú minulosť obce, jej hodnotné pamiatky, prírodu a predstaviť aj obrovský potenciál Krásnej Lúky, najmä v oblasti turizmu a cestovného ruchu.

 

Krátky encyklopedický slovník Pravoslávia na Slovensku – Michal Škurla, Juraj Krivka

- témou a osobou autora textovej časti

Anotácia: Štruktúra knihy je rozdelená na 6 častí podľa jednotlivých spoločensko-politických a historických období, ktoré mali vplyv na formovanie Pravoslávnej cirkvi na Slovensku. Publikácia encyklopedickým spôsobom spracováva predovšetkým heslá jednotlivých osobností, ktorí svojou činnosťou vstúpili do formovania dejín Pravoslávnej cirkvi. Sú to  predstavitelia najvyšších cirkevných archijerejov, duchovenstva a tiež obyčajných veriacich, ktorí tvoria základ cirkvi. V slovníku je uvedených viac ako 600 mien, ktoré tvoria mozaiku publikácie, ktorá je tiež bohato  ilustrovaná fotografiami.

 
 Krížová cesta: 14 Zastavení – Jozef Dronzek, Roland Wittner

- témou, osobou autora textovej a obrazovej časti

Anotácia: Pri skúmaní, kto je autorom Krížovej cesty v konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove, mi napadla predstava nafotiť aj danú Krížovú cestu zblízka, aby bola viditeľná aj bližším skúmavým pohľadom pre čitateľa. Krížová cesta je vo výške tri metre a osvetlená je približne päťkrát do roka, preto ju ľudia nevidia v plnej kráse. Keď už bola nafotená a autor identifikovaný, bola doplnená o zamyslenia sa nad jednotlivými zastaveniami Krížovej cesty. AVE CRUX SPES UNICA.

   
 Krížová cesta: 14 Zastavení, Skladby pre organ – Roland Wittner

- osobou autora obrazovej časti

Anotácia: Kniha KRÍŽOVÁ CESTA – 14 ZASTVENÍ SKLADBY PRE ORGAN nadväzuje na knihu KRÍŽOVÁ CESTA – 14 ZASTAVENÍ. Je to notová podoba skladieb, ktoré sa hrajú pri čítaní jednotlivých zastavení Krížovej cesty. AVE CRUX SPES UNICA.

   

Ľubica I. – Zuzana Kollárová a kolektív

- témou

Anotácia: Monografia Ľubica vznikla pri príležitosti 750. výročia udelenia mestských práv Ľubici. Autori si dali za cieľ vytvoriť nové dielo, ktoré by nečerpalo len z publikácie vydanej pri príležitosti 700. výročia. S entuziazmom sa vrhli do štúdia archívnych materiálov, rozhovorov so žijúcimi pamätníkmi, bádateľských výprav do širokého extravilánu obce, aby získali čo najviac informácií. V jednej etape spracovania došli k tomu, že novoobjaveného je toľko, že sa nezmestí do jednej knihy a bola by škoda to nezverejniť. Tak vznikli dva diely, ktoré neboli obcou plánované, ale teší nás, že sú. .... Lebo je to zaujímavé a poučné čítanie.

 

Ľubica II. – Zuzana Kollárová a kolektív

- témou

Anotácia: Monografia Ľubica vznikla pri príležitosti 750. výročia udelenia mestských práv Ľubici. Autori si dali za cieľ vytvoriť nové dielo, ktoré by nečerpalo len z publikácie vydanej pri príležitosti 700. výročia. S entuziazmom sa vrhli do štúdia archívnych materiálov, rozhovorov so žijúcimi pamätníkmi, bádateľských výprav do širokého extravilánu obce, aby získali čo najviac informácií. V jednej etape spracovania došli k tomu, že novoobjaveného je toľko, že sa nezmestí do jednej knihy a bola by škoda to nezverejniť. Tak vznikli dva diely, ktoré neboli obcou plánované, ale teší nás, že sú. ...Lebo je to zaujímavé a poučné čítanie.

 

Majster Pavol a jeho oltár – Mária Novotná

- témou a osobou autora textovej časti

Anotácia: Sprievodca Majster Pavol a jeho oltár vás zoznámi s okolnosťami vzniku slávneho levočského oltára aj so samotným Majstrom Pavlom, priblíži vám atmosféru čias, v ktorých toto významné sakrálne dielo vznikalo, a prináša podrobnú interpretáciu oltára. Rovnocennú zložku sprievodcu predstavuje neobyčajný obrazový materiál – jedinečné fotografie svetoznámeho českého fotografa Jana Williama Drneka.

 

Medzi troma hranicami: Fragmenty Svetovej vojny v Snine a okolí – Ján Bocan

- témou a osobou autora textovej časti

Anotácia: Ide o spracovanie fragmentov poznatkov týkajúcich sa obdobia prvej svetovej vojny v Snine a jej okolí, ktoré môže tvoriť základ pre ďalší výskum a štúdium načrtnutej témy. Publikácia bola vydaná pri príležitosti konania podujatia Medzi troma hranicami, ktoré sa uskutočnilo dňa 19. septembra v rámci Dní Európskeho kultúrneho dedičstva v obci Stakčín.

 

Moja cesta: Mons. Ján Gajdoš – Martin Kutný

- témou a osobou autora textovej časti

Anotácia: K publikáciám o gréckokatolíckych kňazoch, prispel akademický sochár Martin Kutný, knižným titulom  Moja cesta Mons. Ján Gajdoš s podtitulom 1927-2015.  Na pamiatku pri príležitosti 50. výročia kňazstva. Autor sprevádza čitateľa životnými cestami Mons. Jána Gajdoša, ktorý sa narodil v Bardejove 11. januára 1927, a po maminej strane bol autorovým strýkom. Publikácia je doplnená bohatým dokumentačným materiálom a fotografiami.

 

Moje návraty – Ján Birčak

- témou, osobou autora textovej a obrazovej časti

Anotácia: Moje návraty na /Ruskú Voľu nad Popradom/ je súbor autorových spomienok na jeho detstvo a mladé školské roky, na príbuzných s ktorými trávil časť života, kým neodišiel na štúdia na strednú školu v Prešove. Sú tu spomienky na mnohých ďalších rodákov a významné udalosti, ktoré zasiahli do života ľudí žijúcich v tejto neveľkej dedine.

 

Mystéria viery III: Redemptoristi v Stropkove v rokoch 1921 – 2021 – Daniel Atanáz Mandzák

- témou, osobou autora textovej a obrazovej časti

Anotácia: Tretia kniha edície „Mystéria viery“ je venovaná rehoľnému spoločenstvu redemptoristov, ktorí začali na Slovensku pôsobiť práve v Stropkove. V roku 2021 sme si pripomenuli storočnicu od príchodu kňaza, rehoľníka redemptoristu, blahoslaveného Metoda Dominika Trčku do Stropkova. Autor pripravil ucelený obraz pôsobenia redemptoristov v Stropkove od roku 1921 po súčasnosť. Súčasťou publikácie sú dobové fotografie.

 

Napred: Národný zábavník mládeže slovenskej na rok 1871 – Kolman Banšell, Pavol Országh

- témou a osobou autora textovej časti

Anotácia: Pri príležitosti 150. výročia vydania almanachu NAPRED (1871) sme vydali faksimile-reedíciu originálu tohto diela, ktoré zostavovatelia venovali „Vreleľúbym a drahocteným otcom národa, bojovníkom práva, kriesiteľom povedomia, rozširovateľom blaha národného“. Zábavník obsahuje prozaické, poetické aj dramatické diela 11 evanjelických študentov, najmä však študentov Evanjelického kolégia v Prešove Komana Banšella (teológia) a Pavla Országha (právo). Vydanie doplnila sprievodnými textami literárna historička Dana Hučková.

 

Otakar Štáfl: český umelec v Tatrách – Anna Ondrušeková, Marcela Krajňáková

- témou, osobou autora textovej a obrazovej časti

Anotácia:  Kniha je prvou z pripravovaného cyklu Českí umelci v Tatrách. Otakar Štáfl najviac ovplyvnil a prispel k rozvoju umeleckého, turistického a spoločenského diania vo Vysokých Tatrách v rokoch 1919 – 1939. Bol zakladateľom symbolického cintorína, na príprave ktorého až po uskutočnenie pracoval viac ako 20 rokov. Rodák z Havlíčkovho Brodu, český umelec Otakar Štáfl sa preslávil najmä tvorbou rozsiahlych krajinárskych cyklov prevedených prevažne technikou akvarelu a olejomaľby, ale aj grafík, plagátov a knižných ilustrácií. Stál tiež pri zrode českého filmu, bol spoluzakladateľom filmovej spoločnosti ASUM, scénografom, režisérom i príležitostným hercom. Výrazne sa zapísal do dejín tatranského regiónu, a to predovšetkým prostredníctvom svojich malieb, v ktorých po dobu takmer 20 rokov systematicky spodoboval prostredie našich veľhôr. Inicioval vznik Symbolického cintorína pri Popradskom plese a je aj autorom prvej filmovej reportáže o Tatrách s názvom Aeroplán nad Tatrami, filmov Výstup na Rysy a Vysoké Tatry. Zomrel pri bombardovaní Prahy 14. 2. 1945. Publikácia podrobne mapuje životnú dráhu tohto umelca, hlavne jeho pôsobenie vo Vysokých Tatrách a Štáflove obrazy s tatranskou tematikou, reprodukcie jeho akvarelov, ukážky exlibrisov, ilustrácií, plagátov či známok, doplnené viacerými dobovými časopiseckými dokumentmi a fotografiami. Súčasťou je umelecko-historická štúdia bližšie pojednávajúca o výtvarnej tvorbe Otakara Štáfla a rozsiahla obrazová príloha dokumentujúca vystavené diela.

 

Paleta prírody a pamiatok – Gabriela Bodnárová (zost.), Jaroslav Šleboda (text)

- témou a osobou autora textovej časti

Anotácia: Kniha obsahuje množstvo známych aj menej známych fotografických záberov, ktoré dokazujú čarokrásnu farbistú prírodu a úchvatné historické pamiatky regiónu Spiš, Pienin a Belianskych Tatier, ktoré sa oplatí navštíviť. Je prvou prezentačnou knihou Oblastnej organizácie cestovného ruchu Tatry – Spiš – Pieniny.

 

Prícestné kríže a kríže v záhradách obce Banské – Anna Guziová-Blanárová

- témou, osobou autora textovej a obrazovej časti

Anotácia: Prícestné kríže a kríže v záhradách sú prirodzenou súčasťou našej každodennosti. Avšak len málokto sa zamyslí nad tým, že majú svoju rôznu historickú i umeleckú hodnotu. Môžu mať známy príbeh, predstavujúc príčinu a okolnosti, za ktorých boli postavené práve na týchto miestach. Tieto informácie pomaly upadajú do zabudnutia. Kniha autorky Anny Guziovej-Blanárovej je mimoriadnou publikáciou opisujúcou históriou krížov v obci Banské. Kniha mapuje 24 krížov a iné náhrobky so zaujímavým príbehom popisujúcim životné osudy ľudí, ktorí osadenie krížov iniciovali, vyrábali, či stále sa o nich starajú. Kniha poukazuje aj na vzťah človeka k prírode, pretože na prícestné kríže často upozorňujú stromy, pretože naši predkovia erili, že v nich sídlia duše zomrelých, prejav večného života. Autorka v knihe zaznamenala kus prekrásnej a poučnej histórie obce, ľudskej úcty, pokory, vďačnosti, zbožnosti či posolstva ďalším generáciám.

 

P/r/ózy po roku 2000 – Marta Součková

- osobou autora textovej časti

Anotácia: Najsystematickejšia kritička slovenskej prózy súčasnosti, Marta Součková, predstavuje vo vedeckej monografii P/r/ózy po roku 2000 autorský pohľad na poetiku, tematické inšpirácie a širšie kontextové súvislosti v prózach V. Staviarskeho, R. Pupalu, M. Krajňaka, J. Beňovej, O. Štefánika, I. Dobrakovovej a M. Rosovej. Prehľad a skúsenosti autorky získané dlhoročným výskumom, pedagogickou praxou a kultúrnym manažovaním vytvorili z monografie jednu z najužitočnejších referenčných príručiek k poznávaniu súčasnej slovenskej literatúry. Okrem individualizovaných ponorov do diel vybraných autorov kniha ponúka pohľad na kontext v dlhšom časovom horizonte od roku 1989 a axiologické zhodnotenie úspešnosti umeleckých postupov slovenskej prózy.

 

Rómsky svet cez objektív Jozefa Kolarčíka–Fintického – Ľuboš Olejník, Zuzana Andrejová

- témou a osobou autora obrazovej časti

Anotácia: Nová publikácia Rómsky svet cez objektív Jozefa Kolarčíka-Fintického, ktorú vydalo Krajské múzeum v Prešove, je syntézou umeleckého obsahu vybraných fotografií rómskeho etnika od významného východoslovenského národopisného zberateľa Jozefa Kolarčíka-Fintického. Obrazovo-reprezentačná publikácia zachytáva a dokumentuje život a činnosť rómskeho etnika na Šariši v období rokov 1930 – 1960.

 
Sandecko-spišské zošity – Kolektív autorov

- témou a osobou autora obrazovej časti

Anotácia: Sandecko-spišské zošity XI. - medzinárodný vlastivedný zborník, ktorý vydávajú Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni a Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu. Všetky štúdie, články a materiály publikované v tejto ročenke sa týkajú regiónov Spiš a Sandecko. Oba regióny ležia na pohraničí svojich krajín, Spiš na severe Slovenska a Sandecko na juhu Poľska. Vzájomná spätosť a spolupráca v týchto regiónoch je známa už od čias stredoveku. To pretrvalo až dodnes a v oblasti kultúry je veľmi pekným príkladom práve spolupráca Ľubovnianskeho múzea – hrad v Starej Ľubovni a Muzea Okręgowego w Nowym Sączu. Odborní pracovníci oboch múzeí, ale aj iní odborníci z oboch krajín, uverejňujú v tejto ročenke výsledky svojich výskumov z oblasti archeológie, histórie, etnografie a múzejníctva.

 
Slová vekom odviate – Michal Molnár

- témou, osobou autora textovej a obrazovej časti

Anotácia: Publikácia "Slová vekom odviate - Слова віком одвяты" je trojgeneračným rodinným projektom, ktorý zachytáva vekom zabudnuté slová našej materinskej reči. Prezentuje dialekt rusínskej obce Kyjov v Staroľubovnianskom okrese ako nevyčísliteľnú hodnotu kultúrneho dedičstva kyjovských predkov a motivuje mladú generáciu k štúdiu spisovného jazyka Rusínov. Grafické spracovanie miestnych výšiviek dopĺňa ilustračné stránky knižnej publikácie. Na obale publikácie je kyjovský kroj premietnutý do krížikového vzoru vyšívania, ktorý bol v minulosti i dnes identifikačným znakom kyjovského obyvateľstva.

 
Snina v časoch Veľkej vojny: Spomienky poľného kňaza Ireneja Kontratoviča – Radovan Vrabeľ

- témou a osobou autora textovej časti

Anotácia: Publikácia venovaná okresu Snina v časoch prvej svetovej vojny spísaná na základe spomienok kňaza Ireneja Kontratoviča z Kolonice, doplnená o rôzne iné doposiaľ nepublikované poznatky. 

 
Solivar: Fragmenty zo života pod Varheďom – Peter Krajňák ml. a Peter Krajňák st.

- témou

Anotácia: Publikácia zachytáva príbehy zo života prešovskej mestskej časti Solivar, ktoré autori, otec a syn, publikovali v regionálnej tlači, najmú v Prešovskom večerníku. Kniha obsahuje viaceré témy venujúce sa spoločenskému životu kedysi samostatnej obce úzko spätej s ťažbou a spracovaním soli.

 
Stratené skvosty lemkovskej architektúry – Mychajlo Syrochman, Jaroslav Džoganík

- témou a osobou autora textovej časti

Anotácia: Dvojjazyčná slovensko-ukrajinská publikácia Stratené skvosty lemkovskej architektúry z pera autorskej dvojice Mychajla Syrochmana a Jaroslava Džoganíka voľne nadväzuje na predchádzajúce spoločné vydanie pod názvom Stratené cerkvi severovýchodného Slovenska. Kniha je znovu venovaná dreveným chrámom severovýchodného Slovenska, ktoré sú právom považované za vrchol ľudovo-umeleckej a architektonickej tvorivosti našich predkov. Publikácia prináša nové informácie, lokality, schémy chrámov i autentické fotografie.

   

Štrba: Šport je trvalým fenoménom Štrbského Plesa – Peter Chudý, Michal Sýkora

-  témou, osobou autora textovej a obrazovej časti

Anotácia: Táto športová publikácia tematicky nadväzuje na knihu „Štrbské Pleso v premenách času“, podáva však oveľa širší pohľad na všetky druhy športov, ktoré sú spojené s touto najvyššie položenou osadou na Slovensku v jej doterajšej histórii. Šport sa stal nielen trvalým fenoménom Štrbského Plesa, ale ukázal sa aj ako jeden z rozhodujúcich impulzov jeho ďalšieho rozvoja. Vydaním tejto knihy si obec pripomína 150. výročie založenia Štrbského Plesa (r. 1872).

 
Tatranská Javorina: les a človek – Ján Marhefka, Stanislav Mačor, Mikuláš Michelčík, Ján Slivinský, Peter Spitzkopf, Marián Šturcel

- témou

 Anotácia: Poznatky a skúsenosti o vývoji a starostlivosti o prírodu (a osobitne o les samotný) v oblasti Tatranskej Javoriny. Publikácia zahŕňa obdobie od najstarších písomných zmienok až po súčasnosť.

 
Veľký Slavkov od praveku po súčasnosť - Marián Soják a kolektív

- témou

Anotácia: Monografia sa zaoberá komplexnou históriou dejín obce a jej katastrálneho územia, od prírodných pomerov, cez prvopočiatky záujmu osídlenia (archeológia), stredoveké až po novoveké dejiny a to až do súčasnosti (2021). Doplnená je početnou fotografickou, obrazovou a tabuľkovou prílohou, s odkazmi na literatúru a pramene, čím spĺňa nároky kladené na populárno-náučnú literatúru. Bonusom knihy je spojenie sa s pôvodnými nemeckými obyvateľmi, ktorí boli odsunutí po 2. Svetovej vojne, čím kniha výrazne získala na autenticite. Autormi sú renomovaní odborníci z viacerých vedných disciplín z oblasti prírodných a spoločenských vied.

   
Východ v kroji – Elena Sotáková

- témou, osobou autora textovej a obrazovej časti

Anotácia: Mimoriadna odborná kniha „Východ v kroji“ nám prináša unikátny prehľad rozmanitosti a originálnosti krojov zo severovýchodného Slovenska. Táto kniha – plná jedinečných fotografií – predstavuje krásu slovenských tradícií, poodhalí zabudnuté tajomstvá tvorby krojov a zároveň prináša odkaz pre ďalšie generácie, či odbornú verejnosť, Kniha vyšla v dvojjazyčnej verzii – slovenskej a rusínskej. Je obrazom nadšenia, svedomitosti, krásy, precíznosti, dobrej vôle a spolupráce. Zbierka krojov je zlomok krásy, ktorú nám severovýchodné Slovensko ponúka. Kroje pochádzajú zo súkromných zbierok, respektíve z vlastníctva múzeí, či folklórnych súborov. Výnimočnosť krojov zachytil vo svojich fotografiách Ján Štofa. Autorkou knihy je Elena Sotáková, ktorá svoj život zasvätila tvorbe a šitiu krojov. V minulosti ako krojárka pre folklórne súbory a v súčasnosti ako autorka a krajčírka krojov. Veríme, že pre milovníkov slovenského folklóru, štýlu, ľudovej kultúry bude táto kniha mimoriadnym prínosom, pohladením pre dušu, návratom do spomienok či prejavom slovenskej hrdosti a prezentácie Prešovského kraja.

 
 Zamoyské nevesty – Katarína Chapuis Šutorová

- témou a osobou autora textovej časti

Anotácia: Publikácia ponúka pohľad na sedem svadieb v rode Zamoyských a svadobné obrady v prekrásnych kráľovských kaplnkách, luxusných palácoch a honosných stavbách. Čo svadbe predchádza a ako je to po nej, prezentuje táto kniha. Kniha je časovým teleportom storočiami, príbehmi, tradíciami a svadobnými rituálmi. Mnohé z neviest opísaných v knihe sú priamo späté s regiónom severného Spiša a hradom Ľubovňa.

 
Zbierky rozprávajú: Stretnutia s minulosťou Starej Ľubovne – Katarína Chapuis Šutorová, Natália Hrebíková, Michaela Haviarová, Radovana Rabíková

- témou a osobou autora textovej časti

Anotácia: Publikácia Zbierky rozprávajú je tlačovým výstupom série podujatí venovaným regionálnym dejinám, ktoré sa uskutočnili v druhej polovici roka 2021. Súčasťou projektu boli prednášky, tvorivé dielne a vystavenie piatich zbierkových predmetov Ľubovnianskeho múzea v priestoroch Ľubovnianskej knižnice. Práve vybraný zaujímavý zbierkový predmet a „zaostrenie“ naň sa stalo tematickým základom k prednáškam zameraným na históriu, etnológiu a dejiny umenia regiónu Stará Ľubovňa. Tak vznikla tematicky a žánrovo pestrá mozaika príspevkov, od tém zviazaných s fundamentom ľudského života – chlebom a jeho dorábaním, cez osudy obyčajných i menej obyčajných ľudí až po „panské“ huncútstvo – politiku; od umenia a viery v podobe sakrálneho umenia až po takmer románový príbeh lásky Terezy Jezierskej. Z geografického hľadiska nás príspevky zavedú na severný Spiš, do zamagurských a šarišských obcí, do Vyšných Ružbách a priamo do Starej Ľubovne. Ukazujú, aký vplyv mali globálne európske dejiny na „mikrosvet“ severovýchodného Slovenska.
 
Ženy hradu Ľubovňa – Daniela Reľovská a kolektív

- témou a osobou autora textovej časti

Anotácia:

Ľubovnianske múzeum - hrad v Starej Ľubovni vydalo historicky prvý hradný magazín o ženách, ktorý má zaujať, pobaviť, ale najmä vzdelávať. Hradný magazín predstavuje kráľovné, šľachtičné, svätice, ktoré žili a pretvárali dejiny hradu Ľubovňa. Magazín je zároveň aj o ženách, ktoré sa nenájdu v historických letopisoch ani na vzácnych portrétoch. Obsahuje zaujímavé témy o etikete, o tom ako sa k ženám v minulosti správali, ale aj o spodnej bielizni. Okrem týchto tém sú v ňom zahrnuté rôzne iné ženám blízke témy.

 
Životné osudy Jozefa Sentivániho – Oto Jalčovik, Peter Vítek, Michal Sýkora

- témou

Anotácia: Publikácia je výnimočná tým, že podáva doteraz najkomplexnejší pohľad na prínos Jozefa Sentivániho nielen pre rozvoj Štrbského Plesa, ale aj celých Vysokých Tatier. Kniha prináša okrem podrobnej genealogickej tabuľky rodu Sentivániovcov aj viacero zaujímavých a nových informácií. Text je doplnený unikátnymi fotografiami osobností, dobovými fotografiami Štrbského Plesa, Vysokých Tatier a celého regiónu, ktoré súviseli s pôsobením Jozefa Sentivániho. Vydaním tejto knihy si obec pripomína 150. výročie založenia Štrbského Plesa (r. 1872).

 

Neprešlo jazykovou úpravou.

Knižnica nezodpovedá za obsahovú či jazykovú stránku prijatých textov a anotácií k nominovaným dielam

O knižnici

Podtatranská knižnica v Poprade je verejnou regionálnou knižnicou univerzálneho typu, ktorá zároveň plní funkciu mestskej knižnice. Poskytuje knižničné a informačné služby, pôsobí ako koordinačné, bibliografické, metodické a vzdelávacie stredisko knižníc okresov Poprad, Kežmarok a Levoča.

Vyhlásenie o prístupnosti

Používame cookies
Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľskú skúsenosť (tracking cookies). Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že ak ich odmietnete, možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.